Przyjemność na talerzu – przepisy na kolacje we dwoje i nie tylko

 

Śniadanie

Po nocnych ekscesach we dwoje najlepiej zacząć dzień od czegoś lekkiego a potem zjeść konkretnie aby odzyskać siły. płatki kukurydziane z wiórkami kokosowymi i rodzynkami sułtańskimi zalewamy ciepłym mlekiem, drugie śniadanie, najlepiej frankfurterki i sadzone jajko na koniec należy odzyskać stracone mikroelementy do tego idealny będzie banan.

Śniadanie 2

wiosenny twarożek z rzodkiewką, szczypiorem i koperkiem ale zamiast tłustej śmietany użyj jogurtu, chrupkie pieczywo pełnoziarniste,  plasterek szynki i pomidor koniecznie kawa zbożowa.

Obiad

– Grillowana pierś kurczaka w ziołach To ważny posiłek w ciągu dnia i powinien być zbilansowany, jeśli jecie oboje to najlepiej gdy danie jest smaczne, kolorowe, wiosenne. W myśl zasady przez żołądek do serca liczy się nie tylko smak ale i wygląd potrawy. Grillowana pierś kurczaka w ziołach prowansalskich i kminie rzymskim sposób przygotowania: pierś skropić oliwą z oliwek oprószyć mieszanką ziół i położyć na rozgrzanym grillu, opiekać do miękkości młode ziemniaki ugotować i podawać z odrobiną masła i posiekanego koperku, utarte buraczki z czosnkiem na ciepło, całość uzupełniamy wiosenną surówką z kapusty i marchewki.

Obiad 2

– Faszerowane papryki Papryki różne kolory wydrążyć z pestek opłukać i osuszyć sposób przygotowania farszu: mięso mielone najlepiej drobiowe doprawić oregano, łyżeczką koncentratu pomidorowego, dodać ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprzu cytrynowego, dodać jajko i dokładnie wymieszać ręcznie aż wszystkie składniki się połączą. Farsz włożyć do papryki i przykryć dekoracyjnie odciętą górą z ogonkiem, piec do miękkości w 180 C.

Obiad 3

– Danie wegetariańskie, makaron ze szpinakiem i serem feta makaron żytni ugotować al dente, rozdrobnić ser feta lub pokroić w kostkę. sposób przygotowania szpinaku: Szpinak blanszować z odrobiną czosnku na oliwie z oliwek, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz ziołowy i łyżeczkę posiekanych orzechów włoskich. Kiedy makaron jest gotowy wrzucamy na rozgrzana patelnie, dodajemy szpinak z dodatkami i mieszamy. Na koniec gdy już wszystko zmięknie dodajemy rozdrobniony ser feta. Wszystko dekorujemy kleksem z oliwy z oliwek.

Kolacja

– Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną truskawki pokroić na ćwiartki ubić śmietanę z odrobina wanilii sposób przygotowania ciasta na naleśniki: Mąkę do ciast wymieszać z orkiszową, dodać szczyptę sody, sól i cynamon. Wbić jajko, dolać pół szklanki mleka, wszystko wymieszać aby nie było grudek. po usmażeniu naleśniki odstawiamy do stygnięcia, na naleśniku układamy łyżkę stołową bitej śmietany, posypujemy truskawkami i ozdabiamy wiórkami z czekolady, całość rolujemy.

Kolacja 2

– Grillowany łosoś w sosie holenderskim Łososia doprawić pieprzem cytrynowym, posolić sposób przygotowania sosu: rozgrzać 1/4 szklanki wody w rondelku, dolewać powoli mieszając śmietanę 18%, wrzucić pokrojony w małe kawałki ser gorgonzol, mieszać aż uzyskamy jednolita zawiesista masę, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Łososia układamy na rozgrzanym grillu, po upieczeniu max 10-15 min wykładamy na talerz i polewamy sosem. Ozdabiamy natką.[/lgc_column]